Kolman Tarmo

Kolman Tarmo ry järjestää erilaista liikuntaan ja urheiluun liittyvää toimintaa Kolmalla. Tarmo mm. ylläpitää Kolman koulun kenttää (talvella jäädytys, kesällä piha-alueen hoito) sekä järjestää peli-iltoja ja kilpailutoimintaa. Keväällä Kolman Tarmo järjestää polkupyöräretken ja luontoretken yhdessä kyläyhdistyksen kanssa. Loppukesästä on kokoonnuttu yhteiseen saunailtaan.

Kolman Tarmo ry:n jäsenmaksu vuodessa on 8 €/jäsentalous tai 5 €/henkilö.  Seuran puheenjohtajana toimii Pentti Härkönen 040 771 0073 / 017 573 111, jolta voi tiedustella seuran asioita.

Historiaa

Kolman kylän urheiluseuratoiminnan juuret johtavat itsenäisyytemme alkuajoille Karjalan kannakselle. Raudun Maanselän kylässä perustettiin tammikuussa 1918 Maanselän voimistelu- ja urheiluseura. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Kusti Pietinen. Seura alistettiin Raudun pitäjäseuran Kehityksen alajaostoksi.

Kansalaissota sotki seuran toiminnan kun Maanselkäläisten oli jätettävä kylänsä ja paettava muualle. Seuraava perustava kokous pidettiin 1919 Juho Haajasen talossa, jolloin kylään perustettiin seura, jonka nimeksi tuli Maanselän Voimistelu- ja Urheiluseura Tarmo ry. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Kaarlo Asomaa ja sihteeriksi Aleks Haajanen.

Myöhemmin kun seuralle kertyi varoja, alettiin puuhata omaa taloa. Talo tehtiinkin ja siihen tuli juhlasali noin 200 hengelle, näyttämö, pukuhuoneet, ravintolahuone, vaatesäilö ja vahtimestarin asunto. Talosta muodostuikin keskeinen kokoontumis- ja juhlapaikka. Talvisota muutti kuitenkin kaiken. Asukkaat joutuivat lätemään evakkoon ja seurantalo sekä irtaimisto tuhoutui sodassa. Karjalaisten siirtolaisten asuttamisessa Rautulaisia tuli runsaasti Joroisiin. Heidän mukanaan tuli myöskin erilaisia yhdistyksiä ja näin myös Maanselän Tarmo jatkoi toimintaansa Joroisten Kolmalla, jonne rautulaisia asutettiin. Vuonna 1948 Maanselän Tarmon kotipaikaksi muutettiin Joroinen.

Vuonna 1955 seuran nimi muutettiin ja siitä tuli Voimistelu- ja Urheiluseura Kolman Tarmo ry. Toiminta kuitenkin hiipui 1960 loppupuolella vuosikymmeniksi. Kolman kyläkokouksen yhteydessä 12.2.1997 kekusteltiin kylän oman urheiluseuran kohtalosta. Seuran toiminta oli ollut pysähdyksissä lähes 30 vuotta.

Helmikuun 26 päivänä 1997 pidettiin perustava kokous, jossa olivat mukana Pentti Härkönen, Lassi Ikonen, Jani Onikki, Sisko Peuhkuri, Seppo Rahkonen, Pentti Turunen ja Antti Vihavainen. Yhdistysrekisteri hyväksyi seuran 13.10.1997 ja toiminta voitiin aloittaa.