Kolman kylä

Kolma sijaitsee Etelä-Savossa Joroisissa. Kirkonkylälle on matkaa 8 km. Talouksia on noin 120. Kylällä aiemmin toiminut kolmiopettajainen alakoulu on kunnan toimesta lakkautettu ja oppilaat siirretty kirkonkylän kouluun. Linja-autokuljetukset toimivat aamuin Kolman koululta kirkonkylälle ja kello 15 takaisin koululaiskyytien myötä. Myös kirjastoauto käy kylällä keskiviikkoisin. Kolman vanhalla (lakkautettua koulua edeltävällä koululla) toimii Kolman ryhmäperhepäivähoito. Tämä kaunis talo on suojeltu, ja ympäristössä on lapsille paljon leikki- ja ulkoilumahdollisuuksia. Joten tervetuloa lapset (ja vanhemmatkin) Kolmalle!

Kolmalta on matkaa Varkauteen vajaa 20 km ja Pieksämäelle noin 40 km. Varkaus ja Pieksämäki ovatkin yleisiä työssäkäyntipaikkakuntia meille kolmalaisille. Kylän alueella sijaitsee kolme järveä, Kolmajärvi, Valvatus sekä Vuorijärvi. Kolmajärvellä on yleinen, hiekkapohjainen uimaranta. Kolman läpi kulkee suuri hiekkaharjualue. Hiekkaharjut ovatkin Kolman parasta ulkoilualuetta. Kaikkien retkeilijöiden käytössä ovat lähellä kylän keskustaa sijaitsevat Humisevanlaavu ja kaempana "erämaassa" Kolisevanlaavu. Talvella laavuille pääsee myös hiihtolatuja myöten.


Kolman kyläsuunnitelma

Kolman kyläsuunnitelma on laadittu Hyvä Kylä – Joroinen -hankkeessa toteutetun kyselyn pohjalta. Kyläsuunnitelma on luettavissa täältä (pdf).

Kyläyhdistys

Kolman kylällä toimii aktiivinen kyläyhdistys. Kyläyhdistyksen toiminta on avointa ja kaikille kyläläisille. Kyläyhdistys ei ylläpidä jäsenrekisteriä eikä se kerää jäsenmaksuja. Kyläyhdistyksen puheenjohtajana toimii Sirpa Leväinen. Kyläyhdistys järjestää tapahtumia ja retkiä.

Kylän aiemmista hankkeista on luettavissa täältä. Kyläyhdistyksen säännöt puolestaan löytyvät täältä (pdf).